Historien bak dette underlige skue strekker seg fra Korea via et toll-lager i Hellas, et maskinfirma ved Trondheim og en entreprenerforretning, for forelopig a slutte pA noen tomter ved Lillestrem og noen beskjedne avis-annonser under <<biler selges.» Her står nå resultatet av et importforsøk som ikke gikk helt slik man hadde planlagt.
Det var midt på 70-tallet at Korea kastet seg inn i bil-karusellen med egen produksjon. Midler ble satt inn, med enorme General Motors som den desidert største stettespiller i tiltaket. Saehan Motor Company, som fabrikken ble hetende, fikk både ekspertise, produksjonsutstyr, penger og lisensavtaler fra GM, og resultatet ble en slags blanding av japaner og Opel Kadett. Misforsta oss ikke, bilen er fullt ut en bit, et prøve-eksemplar besto alle tester hos det norske biltilsynet.
Opprinnelig var bilene tiltenkt Hellas, og ble importert dit pa slutten av 1980. Imidlertid gikk hele salget i sta grunnet den greske importerens okonomi og nye EF-restriksjoner, og partiet pA 220 biler stevet ned pa et toll-lager utenfor Aten.
For ett og et halvt ar siden ble bilene snust opp av Maskiner & Utstyr ved Trondheim, drevet av Odd Bjorn Skotvoll. Bilene skulle da auksjoneres bort, og Skotvoll fikk tilslaget pa bilene. Under stor move ble deretter bilene klargjort i 40 varmegrader, og sendt til bilhavnen i Drammen hvor de ankom på sensommeren i fjor.
Og her startet problemene for alvor for den driftige trenderen: Deretter kom pressen inn i bildet med tiln ermet slakt-artikler om de koreanske Opel-produktene. Samtidig var de norske representantene for GM naturlig nok lite begeistret for dette prosjektet.
En av de som star sentralt nat. det gjelder finansieringen av bilene, Aug. Chr. Mohr i Mohrco Invest, sier følgende:
— Bil-importerene i Norge, og sa:rlig importerene av tilsvarende japanske modeller og Opel, satt naturligvis ikke pa gjerdet og sa pA import av konkurrerende produkter. Korea er i dag i ferd med a bli et nytt hoy-teknologisk «lavkost-Japan >, og med en prislapp på under 50.000 kroner vil disse bilene kunne to en stor del av det pressede bil-markedet. Det ble blant annet problemer med banker og forsikrings-selskaper, siden de store importerene allerede var store kunder der. Personlig heller jeg til den oppfatning at de store importerene mer eller mindre direkte også hadde en finger med i spillet under presse-omtalen. Denne var nesten entydig negativ, og inneholdt også tildels uriktige opplysninger, sier Mohr.
I dag er Maskiner & Utstyr ute av denne handelen, med et tap på en million kroner bak seg. Bilene er overtatt av interesser med en påstått sterkere økonomisk ryggrad, og disse forsøker nå å selge dem .. .
De importerte bilene er alle av samme type; en pick-up på ramme, uten montert lasteplan eller kasse. Front og førerhus barer umiskjennelig preg av 1980 Opel Kadett. Under panseret sitter en ganske så normal 1500 kubikk rekkefirer, kjent som en solid sliter fra diverse GM-biler. Maks. hastighet på bilen er kun 120 km/t får vi oppgitt, og laste-evnen er 850 kilo.
Førermiljeet skiller seg heller ikke mye fra den gamle Kadetten, med grei og oversiktlig instrumentering og GM-overføringer som virket presise under stillstand. Varme-apparat og defroster var der også. Ellers begrenser ekstrautstyret seg til en radio og en sigaretttenner.
Dette er åpenbart ikke noen bil for snobber. Men trenger man en solid bruksbil på gården, anlegget, transportforretningen e.l., burde den absolutt være konkurransedyktig, i hvert fall som 1980-model!. Det du trenger fora få full 94 nytte av den, er et plan eller en kasse bak.
I praksis er det en GM-bit, og de fleste vitale deler vil dermed kunne skaffes derfra. Og koreanerne har utvilsomt utviklet bilene sine til det bedre de siste seks arene, liksom alle andre produsenter. Pr. i dag har faktisk koreanerne problemer med å levere nok biter til det amerikanske og kanadiske markedet, men vil komme tilbake til Norge en gang på 1990-tallet.
Det er synd å se over 200 gode biler stuet vekk på denne måtten. Det synes også den nye eieren, og i sommer kunne vi se bilene annonsert til salgs i Aftenposten. Prisen som ble antydet var 36.000 kroner stykket, noe vi umiddelbart mener var for høyt. Det er tross alt seks år gamle biter av såkalt ukurant merke», men den dagen prisen ligger på rundt 25.000 kroner, sikkert ikke om sit altfor tenge, tipper vi at de vil ga unna som varme hvetebred. Og da er det mange som får seg en god og meget rimelig bil!

AV TERJE OYGARD

Instrumenteringen virker grei og oversiktlig, og hele bilen bærer umiskjennelig preg av Opel Kadett 1980...

Odd Faanes fra bilfirmaet med samme navn inspiserer en av bilene sammen med representanter for det koreanske handelssenter.

Her står de på rekke og rad — Norges første forsøk på å importere koreanske biler ble ingen utpreget suksess ...